De nieuwe Siska Mulder - Na Delphine

sms-etiquette

Heerlijk gevoel toch, als het bekende piepje uit je tas opklinkt: sms! Sms'en heeft iets intiems; met een man maar ook met een vriendin is het al snel alsof je virtueel aan het flirten bent. Voor je het weet, balanceer je op het randje. Reden voor journalist Siska Mulder, zelf toegewijd sms'er, om de sms-codes te onderzoeken. Wanneer ga je te ver? Wat kan pertinent niet? En hoe voorkom je sms-discriminatie?

Gelukkig is het gemopper in de trant van 'ik wil niet altijd bereikbaar zijn' verstomd. Dat willen we wel! Stel dat je een sms mist; veel te leuk om zo'n envelopje boven in je mobiele scherm acuut te openen. En dan te bedenken dat sms in eerste instantie helemaal niet aansloeg. Zes jaar geleden had niemand kunnen denken dat deze merkwaardige vorm van communiceren ('h. een lul. vertel nog wel. nu rennen. xx') een succes zou worden.
Met name vrouwen zijn relatief laat ingestapt en hun technische sms-kennis laat nog wel eens wat te wensen over. Wat te denken van de vriendin die haar berichtjes consequent eindigde met 'dikke jus', in plaats van 'dikke kus'? (Ze had de autocorrectie niet helemaal onder controle.) En er zijn nog steeds opvallend veel vrouwen die letter voor letter hun sms typen, terwijl dat toch echt sneller kan.
Niet dat we ons laten afremmen door eventuele mobiele onkunde, integendeel: nu wij het fenomeen eenmaal hebben omarmd zijn we ongekend fanatiek. Sms blijkt een ware communicatieverrijking, het is dé manier om op een eenvoudige manier te laten merken dat je aan een ander denkt. Wie vroeger danig tekort schoot in het sturen van attente ansichtkaarten en cadeautjes kan tegenwoordig al sms'end voor een bijzonder attent persoon doorgaan.
Ook als je in tijdsnood komt, biedt sms uitkomst. Geen tijd om al je vrienden een boodschap door te bellen? Stuur een groeps sms. Geen geduld voor een gesprek? Verzend een bericht en je hebt aan je sociale verplichting voldaan. Sms'en is bovendien handig als je de ander niet direct durft te storen; een bericht met 'ben je nog wakker?' of 'heb je tijd?' is minder indringend dan een telefoontje.
Naast het praktisch gemak geeft sms vooral een goed gevoel. Laten we eerlijk zijn: wij hebben nu eenmaal een grote behoefte aan contact en zo'n constante aandachtstroom – in de vorm van een piepende telefoon – werkt prettig in op ons gemoed. Het is alsof de postbode elk moment van de dag met een brief voor je deur kan staan. Het onderliggende signaal: er wordt aan je gedacht! Je bent speciaal! Nu we dit communicatiemiddel massaal omarmd hebben, wordt het wel tijd een paar sociale regels op te stellen:

1 Sms-flirt? Wacht 60 seconden met versturen
Een sms heeft iets van een knipoog, een hand op je schouder, een blik achterom. De boodschap is alleen voor jou bestemd en daarom per definitie intiem. Ook als ik met een vriendin sms, heb ik soms het gevoel dat ik aan het flirten ben. Het is alsof je elkaar al heen en weer seinend het hof maakt.
Vooral wanneer je met een man sms't, kan de spanning hoog oplopen. De snedigheden vliegen over en weer, de frequentie wordt opgevoerd en de vraag doemt op: betekent dit wat? Zo vroeg een vriendin zich halverwege een sms-sessie met haar zwager ineens geschrokken af of ze nu met hem aan het flirten was. Niet dat ze onbetamelijkheden had geschreven, maar ze had misschien net een keertje te vaak geantwoord.
Als je iemand meer dan leuk vindt, valt het formuleren van de perfecte boodschap niet mee. Voor je het weet, ben je tien minuten aan het ploeteren om uiteindelijk met natte vingers van het zweet het bijster originele 'ja leuk, zie je dan!' te produceren.
Beland je in de flirterige fase, dan is het slim even te wachten met het versturen van je koortsig getikte bericht, om te voorkomen dat je freakt nádat je de verzendknop hebt ingedrukt.
Nog een gevaar van sms-flirten: de onderliggende boodschap is lang niet altijd duidelijk. Heb jij met zorg een origineel berichtje aan een leuke man getikt, sms't hij terug in de trant van 'ok'. Betekent dit dat hij geen interesse heeft, of is hij gewoon druk? Nog groter wordt de sms-stress als hij helemaal geen antwoord geeft. Heeft hij zijn telefoon niet aanstaan, je bericht gapend weggedrukt, je bericht nog niet opgemerkt? Is je sms überhaupt aangekomen (ontkenningsgedrag)? Het is ook mogelijk dat je met een sms-sadist te maken hebt die structureel niet antwoordt; op zich al genoeg reden om niets met de man in kwestie te beginnen. Leuk hè en o zo onschuldig, dat sms-flirten...

2 Dubbelcheck de geadresseerde
Kluun beschrijft in zijn boek Komt een vrouw bij de dokter een treffend voorbeeld. De hoofdpersoon is met zijn vrouw op vakantie en stuurt zijn geheime minnares de volgende sms: 'Ik heb zin om je keihard te nemen en daarna heel lief voor je te zijn. X.' Pikant, temeer daar hij zich na verzending realiseert dat hij het bericht per abuis naar een vriend heeft verstuurd. Zo kreeg ik laatst een sms van een vriendin die gericht was aan ene Wolf. De naam kwam me niet bekend voor, de boodschap: 'kijk je ook naar t songfestival? aan t genieten?' Op het eerste gezicht onschuldig, maar ik zocht direct naar dubbele betekenissen. Was dit geheimtaal voor: lig je in bed en denk je aan mij?

3 Er zijn nog andere vormen van communicatie mogelijk!
Vermoeiend: vriendinnen die werkelijk alles per sms proberen af te handelen. Berichtjes in de trant van: 'zullen we om 19.30 naar die zweedse film gaan? xx' Hoe krijg je in godsnaam per sms de meervoudige boodschap overgebracht dat je: 1 de vroege film niet redt 2 geen idee hebt welke film wordt bedoeld 3 je niet weet bij welke bioscoop je moet zijn 4 je pas voor morgenavond hebt afgesproken? Sommige vriendinnen presteren het om rustig zes keer heen en weer te sms'en over de waar-wanneer-hoe-laat-details van een afspraak. Ooit gehoord van het fenomeen telefoneren?

4 Beperk je sms-verkeer in gezelschap
Ik ben een groot voorstander van sms, behalve wanneer die niet aan mij is gericht. Lees: als de vriendin met wie ik uiteten ben de halve avond met een dromerige glimlach om de mond berichten typt en ontvangt - af en toe gevolgd door spontaan gegrinnik, of zelfs een luide lach. En dan mij niet vertellen wat er te glimlachen, grinniken of te bulderen valt! “Sorry hoor,” wordt er verontschuldigd, terwijl haar naar de mobiel afdwalende ogen duidelijk andere taal spreken. “Geeft niet,” hoor ik mezelf zeggen. Het geeft wél, zeker als de sms-conversatie chronisch wordt. Het is alsof je tafelgenoot vreemd gaat en niet eens de moeite neemt om het te verbergen. Ik hoef er geen getuige van te zijn, laat ik het zo zeggen. Je zou bijna gaan denken dat we hier te maken hebben met een vorm van onvervalste sms-jaloezie. Het wachten is op de eerste vriendschap die hierop stukloopt...

5 Leg de sms-lat niet te hoog
Ik kan het weten. Mijn freelancecarrière dreigde enige maanden geleden aan mijn sms-gedrag ten onder te gaan, daar ik mijzelf oplegde dat elk bericht origineel/grappig/hartverwarmend moest zijn. Een simpel antwoord volstaat niet, zeker als de sms'er in kwestie geestig uit de hoek komt, en het is best moeilijk om steeds weer adrem te zijn.
Ik beken: ik lees mijn sms'jes na op spelfouten en eenzijdig woordgebruik. Je hebt altijd baas boven baas; een vriend presteerde het om op mijn verjaardag foutloos de integrale tekst van Happy birthday te sms'en.

6 Naar nieuws verstuur je niet per sms
Sms leent zich voor vrolijke boodschapjes, niet voor zwaarwichtige of nare mededelingen. Zo deelde de geliefde van een vriendin haar per sms mee: 'er heeft een nadere verdieping met mijn ex-vriendin plaatsgevonden' en voor de zekerheid voegde hij er nog aan toe: 'dit niet tot mijn ongenoegen'. NB: dit sms'je verstuurde hij een uur voordat ze elkaar live zouden treffen. De verzender van dit fijne bericht was nog verbaasd ook toen mijn vriendin hem vervolgens liet zitten in het café waar ze hadden afgesproken. Na een uur sms'te hij: mag ik concluderen dat je niet meer komt? Uh ja, mijn beste, dat mag je inderdaad concluderen.
Een van mijn vriendinnen trok laatst wit weg toen ze per sms te weten kwam dat de vader van haar beste vriendin was overleden. En per sms een vriend meedelen dat je hem nooit meer wilt zien (eveneens waar gebeurd), is wel heel stijlloos. Onschuldiger maar ook onaangenaam: een etentje dat per sms wordt afgezegd. Ronduit onbeleefd!

7 Voorkom sms-discriminatie
Ik signaleer een groeiende groep vrouwen die de boodschap van een man direct beantwoordt en bij vrouwen niet eens de moeite neemt om te antwoorden. Groot onrecht! Sms-discriminatie! Tja, een sms heeft iets lossigs – ach, even een leuk berichtje versturen – maar daarna begint onherroepelijk het grote wachten: wie sms't, wil antwoord. Ook al heb je inmiddels 15 keer heen en weer ge-sms't, het is toch teleurstellend als dat 16e sms'je uitblijft. Vooral vrouwen houden de score bij en zullen enkel de consequente sms'er (altijd antwoord) gul belonen met berichten. Allemaal heel spontaan hè, dat snap je.

Tot slot: een goed gesorteerd sms-archief is goud waard. De spontane vriendenacties ('vanavond pompoensoep bij mij? xx'), de liefdesverklaring van een vriendin ('ik mis je! dikke kus') en het moeizaam getikte levensteken van mijn vader ('dag topdochter!'): ze zijn mijn dagboek van de 21ste eeuw. Zo heb ik een sms uit 2003 bewaard, waarin m'n vriend mij zorgzaam een complete lijst treintijden doorseint, uit angst dat ik 's nachts in een provinciestad zou stranden ('laatste treinen naar a'dam: 23.57, 00.07, 00.37. (...)'.) Dat moet wel echte liefde zijn. En zo wordt sms geschiedenis.

(kader)
Sms voor gevorderden

112 = help me
2day = vandaag
2morrow = morgen
8er = achter
ajb = alsjeblieft
bbq = barbecue
brb = be right back
d8 = dacht
cu = see you
cu l8er = see you later
ff = even
hst = hoe is het
id = idee
ld = lekker ding
nx = niks
plz = please
pw = prettig weekend
thx = thanks
tm = tot morgen
u = you/jou
w8 = wacht
w88 = wachten
ww = waar en wanneer
xje = ik zie je (nb: kan ook opgevat worden als 'kusje')

Bekende emoticons
(Om emoticons te lezen moet je vaak je hoofd richting je linker schouder laten zakken.)
:-) = ik ben blij
:-)) = ik ben erg blij
;-) = knipoog: grapje, ironisch bedoeld
:-D = ik lach hard
:-( = ik ben teleurgesteld, boos
:'-( = ik moet huilen
:-0 = ik ben verbaasd
:-P = ik steek mijn tong uit
:-I = het doet me niks
0:-) = je bent een engel
;-x = kusje
:#) = ik ben dronken


 
 
 

© Copyright Siska Mulder - www.siskamulder.nl
Op de inhoud van deze site berust copyright, niets van de inhoud van deze website mag zonder de uitdrukkelijke toestemming
van de auteur of haar vertegenwoordigers worden overgenomen op wat voor manier of in welke vorm dan ook.
Dit artikel is eerder verschenen in het maandblad JAN.

 
Bestel Na Delphine bij Bol.com